2022.11.28

LIFEH2O projekt

Az Arriva és partnerei 1,44 millió eurós uniós támogatást nyertek a LIFEH2OBUS projektre, amelynek célja a vízfogyasztás és a vízpazarlás csökkentése.

 

A projekt aloldalát itt találhatja.

 

 

Az ArrivaBus Kft. büszke arra, hogy projektpartnereivel együtt 1,44 millió eurós támogatást nyertek az EU környezetvédelmi és éghajlat-változási LIFE programján keresztül egy olyan innovatív projektre, amelynek célja, hogy a közlekedési vállalatok Európa-szerte jelentősen csökkentsék a járművek tisztításával járó vízfogyasztást (a projekt száma: 101074151).

 

A LIFEH2OBUS első ízben fog meghatározni egy európai legjobb vízgazdálkodási gyakorlatot az autóbusz-közlekedés üzemeltetői számára a lehető legalacsonyabb vízfogyasztás elérése érdekében. A legjobb gyakorlatot a projekt során empirikusan fogják bemutatni, egy innovatív szoftverrendszerrel támogatva, és elég rugalmas lesz ahhoz, hogy alkalmazkodjon a különböző gazdasági és földrajzi, illetve klímaviszonyokhoz, hogy a lehető legszélesebb körben megosztható és használható legyen. Ez az első alkalom, hogy egy jelentős közösségi közlekedési projekt a vízgazdálkodásra összpontosít, amely eddig elhanyagolt és alábecsült téma volt ebben az ágazatban, figyelembe véve, hogy Európában évente 43 millió m3 édesvizet használnak fel a buszok tisztításához.

 

A LIFEH2OBUS célja három különböző korszerű megoldás alkalmazása, nevezetesen: egyszerű szennyvízvisszanyerés; szennyvízvisszanyerés esővízgyűjtő rendszerrel kombinálva; és külső viaszolás víz nélkül, valamint ezen megoldások összehasonlítása három különböző európai helyszínen (az Arriva telephelyein), konkrétan Olaszországban és Magyarországon. Egy év alatt a paramétereket a Pluservice által testre szabott és bevezetett Intelligens Garázsmenedzsment Rendszer segítségével gyűjtik és ellenőrzik. A működési, környezeti, éghajlati és gazdasági adatokat a La Sapienza Egyetem elemzi és értékeli, hogy a helyszín és a technikák között egy végleges mátrixot állítson össze a hatékonyság, az alkalmazás előnyei és hátrányai, valamint a költségek alapján, amelyet műszaki iránymutatások és esettanulmányok kísérnek.

 

A projekt eredményeit mind a köz-, mind a magánszektorban megosztják a közlekedési ágazatban, hogy minél szélesebb körben elterjedjenek, és minél több helyen lehessen alkalmazni, miközben a hatóságok számára megbízható adatokat és értékes eszközt biztosítanak a közlekedési ágazatban a víztakarékossággal kapcsolatos új irányelvek vagy iránymutatások kidolgozásához. A LIFEH2OBUS végül egy olyan vezérlőpult funkciót fog biztosítani a közlekedési szolgáltatók számára, amely segíthet nekik a legjobb vízgazdálkodási megoldás kiválasztásában, és azt az innovatív paradigmát is demonstrálni fogja, hogy a preventív tisztítási karbantartási tevékenységről a prediktív tisztítási karbantartási tevékenységre való áttérés valóban segíthet a vízfogyasztás csökkentésében, a vízkészletek jobb kezelésében és az időmegtakarításban.

 

Összességében a LIFEH2OBUS hozzájárul ahhoz, hogy a közlekedési ágazat a fenntarthatósági és körforgásos célkitűzések felé mozduljon el, miközben a közösség számára iránymutatásokat nyújt a bemutatott megoldások sikeres megvalósításához nemcsak az autóbusz-közlekedési ágazatban, hanem a szélesebb körű mosási létesítményekben is, beleértve a különböző közlekedési módokat, repülőgépeket és kézbesítő kocsikat, miközben az európai közvéleményt is érzékenyíti a téma fontosságára.

 

Ez az elnyert finanszírozási pályázat egy újabb példa arra, hogy az Arriva vállalatcsoportok közötti együttműködés hogyan válhat az egyes tevékenységeink, a Csoport egésze, az iparág és az ügyfeleink javára. A projekt előrehaladásáról és eredményeiről rendszeresen beszámolunk, és várjuk, hogy a közeljövőben további finanszírozási pályázatokat is bejelenthessünk.