2023.09.20

Mobilitási hétvége 2023

Az Európai Mobilitási Hét keretében Budapesten ezúttal a Kálvin tér – Vámház körút – Fővám tér által határolt területen rendezték meg az autómentes hétvégét szeptember 16-17-én, ahol természetesen az Arriva is képviseltette magát. 

 

A rendezvényre kilátogatók megtekinthették a főváros közösségi közlekedésének múltját, jelenét és jövőjét. A Budapesten jelenleg közlekedő legmodernebb járművek mellett helyet kaptak a jövőt szimbolizáló tisztán elektromos hajtással rendelkező buszok, illetve a különféle nosztalgiavillamosok és retro buszok is. Az élményekben megfáradt nézelődők pedig a megszámlálhatatlan street foodos furgon kínálta kulináris különlegességekkel frissíthették fel magukat. 

 

Számunkra természetesen a mi standunk jelentette a legfőbb fókuszt. A stand központi elemét a májusban bemutatott, azóta már forgalomban szolgálatot teljesítő, vadonatúj MAN Lion’s City 12C-k képviselték. Járművezető kollégáink felügyelete mellett a látogatók felszállhattak a buszokra, beülhettek a vezetőülésbe, nyomkodhatták a különféle gombokat, nyithatták-csukhatták az ajtókat vagy akár – a gyerekek nagy örömére – kedvükre megváltoztathatták a jármű kijelzőjén megjelenő viszonylatszámot is. 

 

Az érdeklődők egy profi szimulátor segítségével kipróbálhatták a buszvezetést is, megtapasztalhatták, mennyivel másabb, mint személyautóval közlekedni. Akárcsak a busz, úgy a szimulátor esetében is egésze hétvégén hatalmas tömeg várta, hogy sorra kerülhessen. A sátorban pedig a legkisebbeknek készültünk különféle gyerekprogramokkal. 

 

Mivel az autómentes hétvégéhez hasonló rendezvények kiváló lehetőséget biztosítanak a buszvezetői hivatás népszerűsítésére, így komoly hangsúlyt fektettünk arra, hogy minél több érdeklődőt vonzzunk az Arriva standjára. A mikrofon mögött Somogyi Zoltán, a Sláger FM műsorvezetője beszélgetett a Speedzone csapatának tagjaival. Brúder és Peti meséltek a D kategóriás jogosítvány megszerzésével kapcsolatos tapasztalataikról, Bayer László, forgalmi vezetőnk beszélt a járművezetők képzéséről, a sofőrhiány megoldása érdekében tett erőfeszítésinkről, a Buszjogsi néven elindított autósiskolánkról, míg Krsják Attila, kommunikációs munkatársunk a sokszínűség és befogadás mellett a kollégák megtartásának és elismerésének fontosságát hangsúlyozta. 

 

Összességében az Arriva standja óriási sikernek számított az autómentes hétvégén. Rengeteg kilátogató érdeklődővel volt alkalmunk beszélgetni a szolgáltatásainkról, a buszainkról, az autóbuszvezető-képzésünkről. Jó volt látni, ahogy a csillogó szemű gyerekek egymásnak adják a volánt a kiállított buszon, a szülők pedig boldogan fotózzák a csemetéket a vezetőülésben. Többen el is mondták, hogy ha felnőnek, bizony ők is buszvezetők szeretnének lenni. Az Arriva pedig örömmel biztosít majd számukra lehetőséget, és tárt karokkal várja majd az autóbuszvezetők újabb generációját.