2023.08.18

Egy korszak vége: búcsú az MHU flottától

2022-ben egy nagyszabású projektünk legelső mérföldkövét ünnepelhettük, amikor megnyertük az A7/A8 szolgáltatási szerződés folytatásos tenderét, melynek köszönhetően újabb 10 évig teljesíthetjük a Budapesti Közlekedési Központ megrendelését. Ezen C7/C8 szerződés életbelépéséhez érkeztünk 2023 május elsejével, amikoris három ütemben megkezdődött az újonnan beszerzett 150 db MAN Lion’s City C12 és C18 autóbuszunk forgalomba állása. 

 

Az új modern és korszerű járművek nem csak számunkra, de Budapest számára nagy büszkeség, hiszen velük tovább fiatalodott a főváros járműparkjának átlagéletkora. Az ünneplés mellett azonban a búcsú pillanatait is át kellett élnünk, hiszen az új szerződés életbelépésével, a még 2013-ban forgalomba álló Mercedes-Benz Citaro 2-es típusú autóbuszok távozása is elérkezett.

 

Az utolsó C2-es buszok 2023.06.30-ával álltak utoljára forgalomba, amelyek kiállták mind a Budapesti utak viszontagságait, mind az utasok általi megpróbáltatásokat. A leköszönő 159 db autóbusz összesen kb. 125 248 183 km-t futott, tehát egy busz nagyságrendileg 787 720 km-t tett meg a tíz év során. Ez idő alatt eljuthatott volna a Holdra, ahonnan sikeresen haza is tért volna, vagy akár az Egyenlítő mentén tizenkilencszer megkerülhette volna a Földet. 2014 óta évente átlagosan 161 idegen hibás baleset érte a buszokat, ebből eredően pedig nagyjából 5 havonta kellett javítani a járműveket.  

 

Mind a régi buszok demobilizálása, mind az új járművek mobilizálása sikeresen zajlott. A régi autóbuszoktól a járművezetőik megható posztokkal és közös képekkel búcsúztak, visszaemlékezve az együtt töltött évekre.

 

Utolsó munkanapjuk éjszakáján a vezetőségünk tagjai is ellátogattak a Bogáncs utcai telephelyre, valamint utaztak az utolsó forgalomban lévő járművel is, ezzel emlékezve a leköszönő flottára. Körmendi Anikó, az Arriva Hungary Zrt. vezérigazgatója így emlékezett meg a korszakról: 

 

„Nagyon büszke vagyok rá, hogy az elmúlt 10 évben sikeresen megújítottuk Budapest közösségi közlekedését a Citaro flottával. Ez az Arriva életében egy rendkívül meghatározó mérföldkő volt, hiszen ezzel a flottával együtt született meg a Bogáncs utcai telephelyünk. Itt éreztem meg igazán, hogy milyen óriási dolgokra vagyunk képesek együtt. A Citaro buszokkal új korszak kezdődött cégünk életében, és bízunk benne, hogy az új MAN flotta hasonlóan meghatározó lesz a főváros életében.”

 

Az új járműveket a vezetőség az autóbuszvezetők igényeihez igazítva alakíttatta ki. A buszokat a járművezetők kívánságának megfelelően fűthető, karfás üléssel, elektromos mozgatható napfényrolóval, táskatartóval, elektromosan állítható tükrökkel, fény- és esőérzékelő szenzorokkal, valamint USB csatlakozóval látták el. Az új példányokat már birtokba vevő kollégák pozitívan nyilatkoztak azokról.

 

(Fotó: BKK)